Byråkratene vil stenge Wild X

Direktoratet for naturforvaltning vil legge ned Wild X  De har avslått vår søknad om midler for 2013 og later som om vi er et lokalt tiltak som kan søke penger hos kommunen.

Nå har denne gjengen fått en nettside de fortjener.

Etter seks års drift har Direktoratet for Naturforvaltning avslått den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X sin søknad om penger til drift for 2013. Dette til tross for at Wild X er den eneste organisasjon i Norge som har fått til noe når det gjelder etniske minoriteter og friluftsliv, og som kan vise til et høyt antall frivillige og deltakere fra 50 nasjoner, hvor folk med minoritetsbakgrunn er i flertall både i lokallagstyrene, i hovedstyret, blant deltakerne og blant de ansatte.

Begrunnelsen til Direktoratet er at selv om vi har medlemmer over hele landet, aktivitet i store deler av landet og fire fylkeslag mer eller mindre klare og tre til på planen er vi ikke landsdekkende. I regelverket direktoratet viser til står det ingenting om hvor mange fylker man skal ha lokallag i.

Det er ikke første gang Wild X har problemer med finansieringen. For to år siden fikk vi penger først etter at Nicolai Astrup fra Høyre hadde spurt daværende miljøvernminister Eirik Solheim om hva han ville gjøre for å sikre driften. Da ble det gitt signaler om at vi skulle ha penger. Driftsbevilgningen vår ble med dette redusert fra 1,5 millioner til 1,1 million, noe som har skapt store problemer organisatorisk og har ført til redusert aktivitet om vinteren.

Historien er imidlertid lenger enn dette. Fram til 2009 var Wild X en avdeling på Antirasistisk Senter. Vi mener selv at dette var en dårlig løsning, og syntes det var helt greit da Miljøverndepartementet kom høsten 2009 og sa at vi måtte bli en del av en medlemsbasert friluftsorganisasjon.

Fylkeslaget til Norges Jeger- og Fiskerforbund i Oslo tok ansvaret for å velge et styre for Wild X, og vi fikk tildelt penger fra Direktoratet for Naturforvaltning gjennom Friluftslivets Fellesorganisasjon, FRIFO. FRIFO var lite begeistret for å få ansvaret for Wild X og drev allerede fra starten aktiv påvirkning for å få oss ut av sitt system. I mars 2012 lyktes de. Norges Jeger- og Fiskerforbund sa fra seg ansvaret for Wild X og vi måtte på få dagers varsel etablere oss som selvstendig medlemsorganisasjon. I de ni følgende månedene brukte vi mye tid på denne omstillingen, i tillegg til at vi gjennomførte hele aktivitetsprogrammet vårt.

I desember 2012 sendte vi inn ny søknad til FRIFO, og fikk til og med beskjed om at det var greit å ettersende den detaljerte prosjektbeskrivelsen.

Niende januar fikk vi uten forvarsel en e-post fra FRIFO om at de hadde oversendt søknaden vår til Oslo Kommune og Akershus Fylkeskommune og bedt dem ta en dialog med oss om driften. Oslo Kommune oppfatter Wild X som en landsdekkende organisasjon og har for øvrig bare 300 000 kroner på posten for friluftstiltak. E-posten fra FRIFO kom en onsdag ettermiddag, og fristen for å sende en søknad til Direktoratet for Naturforvaltning gikk ut påfølgende tirsdag. Vi sendte inn denne søknaden innen fristen med alle nødvendige bilag. Åtte dager senere, i seg selv en imponerende fart, fikk vi en e-post med avslag på søknaden med den begrunnelse at vi ikke er en landsdekkende organisasjon.

Wild X har nå vært kasteball i byråkratiet siden høsten 2009. Vi er jaget ut av Antirasistisk Senter, inn i Norges Jeger og Fiskerforbund, inn i FRIFO, ut av NJFF igjen, ut av FRIFO og når vi får en ny organisasjonsform og er i ferd med å bygge opp denne kommer Direktoratet for Naturforvaltning og hevder at vi ikke er landsdekkende nok for dem!

Vi mener den behandlingen vi har blitt utsatt for er fullstendig uakseptabel, og nå forlanger vi at miljøvernminister Bård Vegard Solhjell griper inn og rydder opp. De ansatte sitter og vet ikke om de får lønn, vi vet ikke om vi har penger til husleie, og de kuttene vi har blitt utsatt for fra DN sin side allerede har gjort at vi ikke har noen midler i bakhånd å drive for.

Vi oppfordrer herved alle våre støttespillere til å sende en høflig protest til miljøvernministeren på  miljovernministeren@md.dep.no

Skriv gjerne leserinnlegg i avisene.

Mens vi slåss for å få orden på det statlige rotet, trenger vi penger til å overleve, til strøm, til telefon og alt mulig annet. Vi oppfordrer alle til å tegne støttemedlemskap i Wild X. Send 100 kroner, gjerne mer, til konto nr. 1503.14.92936. Merk innbetalingen støttemedlemskap. Husk å få med navn, adresse og fødselsdato på den det gjelder for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen