To gutter drept i i kamp for ISIL

baalkjeleTo tidligere medlemmer av Wild X ble forrige måned, i følge TV2, drept mens de slåss for ISIL i Midtøsten.

Den ene av guttene forsvant fra Wild X rundt 2007. Den andre forsvant i 2010. Begge var aktive turdeltakere, den ene var en periode i 2009 frivillig leder hos oss.

Gutten som er navngitt av TV2 var blant dem som dukket opp våren 2012 og ville ta jegerprøve. Det var da fire år siden vi hadde sett ham. Vi oppdaget fort at motivene ikke var jakt og varslet PST. Vi sørget for at ingen av dem fikk tatt jegerprøve.

Den andre gutten, som altså en tid var frivillig leder tok jegerprøve i 2007. Da han var med i Wild X var han en glad, hyggelig gutt som ikke hadde ekstreme meninger. Han kom sjeldnere og sjeldnere og ga etter hvert uttrykk for bisarre konspirasjonsteorier. Så forsvant han helt. Siste gang noen av oss så ham var det som deltaker på en demonstrasjon i regi av den norske ekstremistgruppen «Profetens Umma». Det er to år siden. Senere fikk vi vite at han hadde reist til Syria.

Disse guttene har delt opplevelser, mat og smil med oss. Vi forstår ikke hvorfor de tok de valgene de tok, men det er valg de selv sto ansvarlige for. De sluttet seg til en totalt forkastelig organisasjon av mordere, en organisasjon med en menneskeforakt som rammer alle, muslimer og ikke-muslimer. Til slutt forspilte de sine egne liv.

Hver femte nordmann som har reist til Syria har dødd, de har blitt kanonføde for folk som sitter feigt her hjemme og sender norske ungdommer i døden, i en krig hvor mennesker uten militær trening bare er ekstra kjøtt og ikke kan utgjøre noen forskjell.

Vi forbanner morderne i ISIL og deres råtne løpegutter i Norge og vi forbanner den hatefulle ideologien som gjorde to vanlige, snille gutter til medlemmer i en av de verste organisasjoner verden har sett. Vi sørger over at disse to aldri får noen sjanse til å snu, aldri får gjort opp for seg. Vi sørger med deres venner og familie over at to unge liv har blitt forspilt. Hva som drev disse guttene ut i dette klarer vi ikke å forstå, men vi håper de nå har funnet fred fra det.

Vårt svar på ekstremismen er mer kjærlighet, mer samhold, mer omsorg for den enkelte og kamp for det demokratiet vi alle er en del av.

Tor Bach
Generalsekretær i Wild X

Skroll til toppen