Hvordan kler du deg

Hvordan kler du deg når du skal på tur?

Meningen med klær er at de skal holde oss varme og tørre, uten at vi drukner i vår egen svette. For å få til dette kler vi på oss i flere lag.

Ullundertøy

Det innerste laget med klær skal transportere svette vekk fra kroppen og gi en del varme. Derfor bruker vi ullundertøy innerst mot kroppen. Ull dreper dessuten bakterier og lukter ikke vondt i motsetning til superundertøy. Dessuten varmer ull selv om det blir vått.

Skjorte eller genser

For å skape isolasjon kler vi oss i skjorte eller en tynn genser på overkroppen. Er det ekstra kaldt bruker vi tykk ullgenser utenpå der. Det er fint hvis skjorten eller genseren kan åpnes i halsen ned mot brystet så man kan slippe ut varme hvis man blir svett.

Bukse og jakke

I kalde, våte årstider bør buksene være av goretex eller annet vanntett materiale. Det samme gjelder ytterjakken. Hensikten med bukse og jakke er nemlig at det skal holde vind og vann ute.

Lue og votter

Ikke alle vet det, men 60 prosent av kroppsvarmen forsvinner gjennom hodet, og 30 prosent ut ved håndleddene. Husk lue og votter hvis det er kaldt.

På føttene

Føttene er ømfintlige. Ta på deg et par tynne ullsokker og et par tykke utenpå inni støvlene.

Om sommeren

Om sommeren trenger vi ikke ullundertøy, hvis vi ikke er høyt til fjells. Da kan også goretex og den slags bli veldig svett og klamt. Bruk heller et par lette turbukser og ta med deg regntøy. Et bedre alternativ enn regnbukser er lårings. De veier ingenting, og er ikke i nærheten så klamme å gå med.

Skroll til toppen